Babín – scénické čítanie

12. november 2018

 

Scénické čítanie 2018

 

Základná škola s materskou školou Babín v spolupráci s Oravským kultúrnym strediskom v Dolnom Kubíne a Občianskym združením Divadlo nepozná nudu dňa 12. novembra 2018 pripravila pre žiakov oravských základných škôl 1. ročník regionálnej súťaže v scénickom čítaní, ktorý sa uskutočnil v priestoroch ZŠ s MŠ Babín.

Kniha je zdrojom poznania i zábavy. Odráža aktuálne dianie v spoločnosti, vo svojom obsahu skrýva odkazy a núti čitateľa rozmýšľať. Viacero knižných príbehov sa stalo podkladom pre divadelné inscenácie, filmy, rozprávky. Scénické čítanie sa snaží dostať diváka na začiatok – ku knihe. Kniha nie je od tohto interpretačného divadla oddelená, nestojí v jeho úzadí, ale je jeho súčasťou.

Súťaž otvorila riaditeľka Základnej školy s materskou školou Babín PaedDr. Anna Kurčinová a zároveň privítala členov odbornej poroty, pani spisovateľku Martu Hlušíkovú, Mgr. art. Danielu Kubíkovú a Mgr. art. Miroslavu Kupčulákovú. Tento rok si organizátori pre scénické čítanie vybrali texty od autoriek Marty Hlušíkovej a Márie Jančovej. Marta Hlušíková je slovenská spisovateľka pre deti, pedagogička, ktorá nevie žiť bez kníh a bez písania, bez hudby a bez farieb. Mária Jančová, vlastným menom Terézia Hečková, je slovenská poetka  a prozaička, ktorá sa narodila v Dolnej Lehote na Orave. V mesiaci december si pripomenieme 110 rokov od narodenia tejto spisovateľky, ktorá sa venovala aj tvorbe pre deti.

Rád vysedávam na ručičkách starých vežových hodín na našom námestí. Pospevujem si a rozprávam sa so zvieratami a vtákmi. S ľuďmi veru nie, lebo tí sa ponáhľajú… Regionálnu súťaž v scénickom čítaní otvorila ukážka z knihy Vežovníček od Marty Hlušíkovej. Scénické čítanie  s názvom Čo som sľúbil fontáne si pre divákov pripravili mladší žiaci zo ZŠ s MŠ Babín pod vedením  PaedDr. Danky Kotúľovej.

Rozprávky bývajú všade. Ožívajú v nich veci, rozprávajú zvieratá a odhaľujú dovtedy neznáme  príbehy napríklad aj na železničnej trati. Neveríte? Uveríte… Veci okolo nás ožívajú aj v knihe Bublinkové rozprávky od Marty Hlušíkovej. Rozprávku o Hugovi a Celestínke z tejto knihy vo svojom scénickom čítaní predstavili mladší žiaci zo ZŠ s MŠ Mútne pod vedením Mgr. Lenky Majdovej.

V detských predstavách a rukách občas ožívajú predmety, z plyšových hračiek sa stávajú ľudia a imaginárny rozhovor vedú aj z ponožkami. Taká je nielen detská fantázia… No čo ak ponožky rozprávajú naozaj? Príbeh Ponožkový boj z knihy Mlynčeky tety Hrozienky od Marty Hlušíkovej  vo svojom scénickom čítaní predstavili starší žiaci zo ZŠ s MŠ Babín pod vedením PaedDr. Anny Kurčinovej.

Dvaja veselí bratia Braňo a Maťko žijú s ocom a mamou spolu so starými rodičmi a štyrmi psami. Musia sa však vyrovnať s nečakanou novinou – narodením sestričky. Ako ju prijmú, keď oni chcú byť za každú cenu traja mušketieri? Aj o tom je príbeh, ktorý v sebe ukrýva kniha Čo baby nedokážu  od Marty Hlušíkovej, ktorá sa stala najkrajšou detskou knihou jesene 2011. Úryvok z tejto knihy s názvom Ako sme varili chladničkovú polievku vo svojom scénickom čítaní pripravili mladší žiaci zo ZŠ s MŠ v Oravskom Veselom pod vedením Mgr. Margity Romaňákovej.

Stará mať vedela krásne rozprávať. Boli to neobyčajné rozprávky. Nie o princeznách a šarkanoch, ani o strigách a čarodejníkoch, ale o tom, čo stará mať sama prežila vo svojom dlhom živote. Mária Jančová príbeh chorého dievčatka, ktorému stará mať rozpráva príbehy svojho života, zvečnila v knihe Rozprávky starej matere. Scénické čítanie Keď bola stará mať malá Vám predstavili starší žiaci zo ZŠ s MŠ Novoť pod vedením Mgr. Milady Zavoďančíkovej.

Predstavte si, že prestanete dbať o svoju školskú tašku, a tá odmietne s vami chodiť do školy. Kapsička z rozprávok Márie Jančovej takto potrestala nezbedné deti. Počas súťaže sme sa preniesli aj do príbehu Kapsička, kde si? z knihy Braček a sestrička prostredníctvom scénického čítania žiakov zo ZŠ s MŠ v Bobrove pod vedením Mgr. Zuzany Antalcovej.

Keď pôjdete okolo vežových hodín po námestí, pozrite sa hore. Možno vám bude niekto kývať. Kto? Čo ak to bude Vežovníček, ktorého dobrodružstvá z rovnomennej knihy dobre poznajú aj žiaci zo ZŠ s MŠ Lokca. Tí nám predviedli svoje scénické čítanie Kam na jeseň odlietajú lipové listy, ktoré si pripravili pod vedením Mgr. Evy Fejovej.

Mária Jančová dostala za svoje literárne diela niekoľko ocenení. Kniha Rozprávky starej matere získala v roku 1954 Cenu vydavateľstva Mladé letá a kniha Žofkine rozprávky v roku 1979 Cenu Zväzu slovenských spisovateľov. Príbehy, ktoré napísala, vyvolávajú v čitateľovi imaginatívne obrazy, a preto sa stali medzi deťmi obľúbenými. Scénické čítanie príbehu Bubák od Márie Jančovej predviedli mladší žiaci zo ZŠ s MŠ Babín pod vedením PaedDr. Danky Kotúľovej.

Kedysi na choroby stačili bylinky. Keď tie nestačili, bol treba zájsť k lekárovi. To vedela i stará mať, hoci bylinkám verila. A keď dievčatku s chorobou nevedela pomôcť, zašli k lekárovi do druhej dediny. Príbeh Stará mať bola s dievčatkom u lekára nám vo svojom scénickom čítaní predviedli starší žiaci zo ZŠ s MŠ Bobrov pod vedením Mgr. Sofie Janolkovej.

Kniha Marty Hlušíkovej s názvom Neznášam, keď ma hladkajú po hlave získala Prémiu Literárneho fondu za pôvodnú literatúru pre deti a mládež za rok 2009 a stala sa tiež Najkrajšou knihou zimy 2009. Ukážku z tejto knihy vo svojom scénickom čítaní priniesli žiaci zo ZŠ s MŠ Oravské Veselé pod vedením Mgr. Eriky Kurekovej.

Marta Hlušíková bola ocenená Cenou Spolku slovenských spisovateľov Márie Ďuríčkovej za rok 2016 za literatúru pre mládež aj za knihu Mlynčeky tety Hrozienky. Mlynčeky na kávu, na orechy, mlynček na mak, na mäso… mlynček užitočný, mlynček ozdobný… a každý z nich v sebe niečo ukrýva. Čo v sebe mlynčeky ukrývali sa diváci dozvedeli v scénickom čítaní mladších žiakov zo ZŠ s MŠ Babín pod vedením PaedDr. Anny Kurčinovej.

Rozprávky sú všade okolo nás. Stačí len ticho sedieť a počúvať. Ďalší príbeh z knihy Bublinkové rozprávky od Marty Hlušíkovej s názvom Tajomné okno predstavilo scénické čítanie v podaní starších žiakov z CZŠ sv. apoštola Pavla v Sihelnom pod vedením Mgr. Ľubomíry Novákovej.

Čo vlastne robia knihy v noci? Ako žijú? Možno iba čakajú na to, kedy zaspíme, a potom z nich povyskakujú písmená. Posledné scénické čítanie súťažného dňa s názvom Rečová choroba opäť prinieslo príbeh z knihy Marty Hlušíkovej Bublinkové rozprávky. Predviedli ho žiaci zo ZŠ s MŠ Mútne pod vedením Mgr. Patrície Podstrelenej.

Súťažný deň pokračoval odborným hodnotením a diskusiou s p. spisovateľkou a členkami poroty. Spoločne zhodnotili jednotlivé súťažné predstavenia a usmernili prácu pedagógov v oblasti prípravy súťažných vystúpení scénického čítania. Odborná porota ocenila predstavenia súťažiacich nasledovne:

  1. kategória (mladší žiaci)
  2. miesto – ZŠ s MŠ Babín – Mlynčeky tety Hrozienky
  3. miesto – ZŠ s MŠ Lokca – Kam na jeseň odlietajú lipové listy
  4. miesto – ZŠ s MŠ Oravské Veselé – Ako sme varili chladničkovú polievku
  5. miesto – ZŠ s MŠ Babín – Bubák

 

  1. kategória (starší žiaci)
  2. miesto – ZŠ s MŠ Novoť – Keď bola stará mať malá
  3. miesto – ZŠ s MŠ Babín – Ponožkový boj
  4. miesto – CZŠ sv. apoštola Pavla Sihelné – Tajomné okno
  5. miesto – ZŠ s MŠ Mútne – Rečová choroba

 

Porota zároveň udelila Cenu poroty za individuálny výkon interpretovi postavy Vikino v scénickom čítaní Rečová choroba žiakov zo ZŠ s MŠ Mútne.

 

 

 

FacebookmailFacebookmail